Tärkeintä on yhteys Tärkeintä on yhteys Tärkeintä on yhteys

Elämää koronan varjossa

Olin ajatellut kirjoittaa blogiini esittelytekstin, jossa kerron pienimuotoisesti firmani toiminnasta. Suomi julistettiin kuitenkin poikkeustilaan maanantaina 16.3.2020 ja ajatukseni lamaantuivat hetkeksi. Kuinka kuntoutusalan yrittäjä, jonka motto on ”Tärkeintä on hyvä yhteys” voisi ansaita elantonsa peläten joko levittävänsä koronavirusta mukanaan tai nappaavansa sen mukaan joltakulta asiakkaaltaan, oireettomalta tai oirehtivalta? No, asiaa ei tarvinnut kauaa pohtia kun Kela, yksi suurimmista yhteistyökumppaneistani, kielsi 17.3.2020, kaikki lähiterapiat toukokuun loppuun asti kuluvana vuonna. Etäpalvelut tulevat ja niihin olen alkanut perehtyä yhteistyössä mahtavien kollegoideni kanssa. 

Etäterapia ei ole ollut välitön mielenkiintoni kohde. Olen ajatellut, että vuorovaikutus on parasta silloin, kun olen samassa tilassa vuorovaikutuskumppanini kanssa. Ajatuksissani etäterapialla on paikkansa silloin, kun maantieteellinen etäisyys on esteenä kuntoutuksen toteutumiselle. Nyt esteenä on tietyille ihmisryhmille, kuten ikääntyneet ja perussairauksia omaavat, hengenvaarallinen virus, jonka leviämistä Suomi koittaa kaikin voimin hillitä. Syy on niin vaikuttava, että aloin välittömästi perehtyä etäterapian mahdollisuuksiin – ja yllätyin. 

Etäterapian vaikuttavuutta on tutkittu ja se on todettu vaikuttavaksi kuntoutuksen muodoksi (ks. yst. esim. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30880927 ja https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27063692). Suurimpina esteinä kuntoutuksen toteutumiselle lienevät samankaltaiset ennakkoasenteet kuin itse olen aiemmin omannut. Oletin ennakkoasenteiden olevan suurempi este kuin luulinkaan, mutta jo muutama puhelu omassa asiakaspiirissäni todisti ennakkoluuloni vääräksi. Useissa perheissä vastaanotto oli hyvin positiivinen eikä etäyhteyksillä toimiminen ollutkaan läheskään kaikille yhtä uusi työmuoto kuin minulle! Erityisen ilahduttavia olivat kommentit: ”Olen käyttänyt sitä, tätä ja tuota etäsovellusta, ilmoita vain minkä valitset niin kokeillaan!” Kiitän näistä rohkaisevista sanoista. 

Kollegiaalinen yhteistyö yllätti minut myös täysin. Välittömästi poikkeustilan vaatimien toimenpiteiden selvittyä ammattiryhmäni jäsenet jakoivat keskenään erilaisia ideoita ja vinkkejä etäterapian toteutukseen. Koulutuksia pykättiin ennätysvauhdilla pystyyn ja tukea mahdollisiin alkuhankaluuksiin tarjottiin usealta taholta. Mieleeni tuli lainaus ”When there is will, there is a way!” Koronatilanteeseen sopinee suomenkielinen versio samasta ilmauksesta: ”Hätä keinot keksii.” 

Samaan aikaan kun ihmiskuntaa koettelee erittäin todellinen ja vaarallinen uhka sekä viruksen että taloudellisen kurimuksen muodossa, ihmiset ovat lähentyneet henkisesti avuntarjouksin ja erilaisin mieltä piristävin tempauksin. Olen oppinut tärkeän oppiläksyn: Hyvä yhteys syntyy riipumatta siitä, olemmeko samassa tilassa ja fyysisesti lähekkäin kunhan tahtotila on saman suuntainen. On suuri ilo saada opetella uutta tapaa tehdä työtä yhdessä asiakkaitteni kanssa kun tiedän rinnallani olevan ei niin suuren mutta vahvan joukon kuntoutuksen ammattilaisia. Koronan varjoista nousee aikanaan sisukas joukko nokkelia ja luovia kansalaisia. 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *